Voordelen en tips: Promotiefilm op YouTube

Wist je dat er dagelijks 1,6 miljoen Nederlanders gebruik maken van Youtube. Dat zijn dagelijks 1,6 miljoen potentiële kijkers. Een promotiefilm op Youtube is niet alleen een goed plan door de grote potentie aan bereik. Een paar andere voordelen zijn:

  • Video’s komen hoger in zoekmachineresultaten.
  • Video’s worden vaker bekeken dan andere media.
  • Video’s zorgen voor een grotere koopintentie dan andere media.
  • Je kunt de video’s embedden op je eigen website.
  • Je kunt de video’s delen op andere social media.

De voordelen zorgen er allemaal voor dat je meer bezoekers naar je bedrijf krijgt. Bovendien wordt de gunfactor bij je potentiële klant verhoogt na het zien van jouw bedrijfsfilms.


Bedrijfsfilm GeTech BV. Productie: Bedrijfsbeeld

Eisen aan een YouTube video

De voordelen spreken voor zich. Om hier optimaal gebruik van te maken is het van belang om je aan de regels van Youtube te houden. Youtube heeft een aantal regels waar een Youtubefilm aan moet voldoen, namelijk:

1. Een video mag niet langer duren dan 15 minuten zonder geverifieerd account.
2. Voor een langer video moet je een geverifieerd account hebben.
3. Een video mag maximaal 11 uur duren bij een geverifieerd account.
4. De maximale grootte van het videobestand is 128 GB.

Met deze kennis kun je bepalen of je organisatie een geverifieerd account nodig heeft of niet. Daarbij kun je ook bepalen of je live-streaming van evenementen later wilt opslaan op Youtube zodat mensen alsnog de “live” ervaring kunnen krijgen. Dit is vergelijkbaar met het kijken van een tour-de-france-etappe als je daar niet “live” bij kon zijn door andere werkzaamheden.

Op Youtube kan de kijker wegklikken wanneer hij maar wil en dit gebeurt ook sneller dan weg zappen op televisie. Daarom is het belangrijk dat de inhoud van je filmpje interessant is om naar te kijken. Een goed script, humor, een professioneel productiebedrijf en waardevolle informatie kan hieraan bijdragen.

Het korter maken van filmpjes is niet altijd de oplossing. Een kort filmpje kan bij voorbaat worden genegeerd omdat je “toch niets duidelijk kunt maken in drie minuten”.

Een extra lange film is ook geen oplossing. Dat komt doordat de timing in de film te traag kan zijn alsof er te veel spaties in een tekst staan.
Daarom is het belangrijk om interessante en waardevolle informatie te geven.

Maak je video oprolbaar. Dit betekent dat je de belangrijkste boodschap aan het begin van je bedrijfsfilm zet. Op die manier heeft de kijker toch belangrijke informatie meegekregen over jouw organisatie. Vooral tijdens inspiratiesessies op Youtube kan dit toch belangrijk zijn. Dan wordt je op de inspiratielijst genoteerd en gaan ze voordat je filmpje af is door naar de volgende video.

Het is onze ervaring dat kijkers verschillend reageren op inhoud. Een promotiefilm krijgt bijvoorbeeld minder aandacht dan een educatieve video.

Kwaliteit op YouTube

Toen Youtube net bestond, nu al meer dan tien jaar geleden, was het nog heel normaal dat de filmpjes amateuristisch waren. Het was ook nog niet een plaats waar bedrijven zichzelf lieten zien, nu is dat helemaal veranderd. Zelfs vloggers gebruiken professionele apparatuur en hebben soms zelfs een studio voor hun Youtubefilms.
De kwaliteit van de video heeft tevens invloed op de vindbaarheid van je bedrijf op YouTube. Dus pak het professioneel aan en kom daardoor ook hoger in de Youtube zoekresultaten.

Welk bedrijf op Youtube vind jij het leukst? Laat het ons weten in een reactie.

 

Wil je meer op de hoogte worden gehouden op het gebied van videocommunicatie?

Schrijf je dan hieronder in en ontvang gratis het onderzoeksrapport van Invodo over het stijgen van online verkopen bij het gebruik van video.

Wil je direct een persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.

 

Bronnen:
1. http://www.emeraldinsight.com/doi/abs/10.1108/00907321211277387
2. http://dl.acm.org/citation.cfm?id=1541998

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *