Videotutorials: Voordeel voor het onderwijs en bedrijfsleven

voordeel video tutorial

Sinds video en film bestaat wordt er al gekeken naar het voordeel van onderwijs via video ten opzichte van normale lessen. Video wordt al gebruikt op de basisschool met school tv en smartboards om de aandacht van de kinderen vast te houden.

Wetenschap over videolessen

Lessen volgen kan ontzettend veel energie en wilskracht vergen. Daarom wordt er door onderwijs-wetenschappers onderzoek gedaan naar motivatie verhogende factoren tijdens de les en naar manieren om de les memorabel te maken voor later.Op deze manier hoeft er minder gestudeerd te worden terwijl men toch dezelfde opbouw van kennis krijgt.

Uit een Amerikaans onderzoek uit 2005 blijkt dat de motivatie en herinnering van lesstof beter is met een videoles dan een les uit een boek. Een instructievideo werkt dus beter dan een omschrijving van de activiteiten.

Bovendien gaven de leerlingen aan dat de lessen uit de video’s beter te onthouden waren dan de lessen die op traditionele wijze gegeven werden. Uit een ander onderzoek bleek ook dat samenvattingen een week na een videoles completer waren dan een week na een tekstuele les.

Videolessen in het onderwijs

Het is dus niet gek dat videolessen in het onderwijs steeds populairder worden. Dit is vooral te zien bij de exacte vakken en de interactieve videolessen met een tablet of laptop. Videolessen zijn uitermate geschikt doordat ze de leerling mentaal uit het klaslokaal halen en de context van het geleerde laten zien. Hierdoor is er meer bewijs dat wat ze moeten leren ook echt zo werkt in de “echte” wereld.

Interactieve videolessen voor de iPad

Door de videolessen interactief te maken kunnen leerlingen direct zien welke gevolgen beslissingen kunnen hebben. Door de lessen interactief te maken zijn de leerlingen meer betrokken bij de les waardoor feitelijke informatie en verbanden beter gelegd worden. Als die betrokkenheid mist heerst er passiviteit en kun je beter een tekst gebruiken, maar als die betrokkenheid er wel is dan leert men er beter van dan uit tekst. Een tablet of pc is een ideaal hulpmiddel bij interactieve films vanwege de klik opties, die de betrokkenheid van de leerlingen vergroot.

Videolessen in het bedrijfsleven

Videolessen in het bedrijfsleven zijn vooral van belang omdat de leerlingen dan al volwassen zijn en er dus meer herkenning plaatsvindt over wat er in de video gebeurt en hoe ze dat op andere vergelijkbare situaties kunnen toepassen.

Videolessen zijn in het bedrijfsleven vooral toepasbaar voor taken die het uitvoerend personeel heeft. Bijvoorbeeld voor de mensen in de winkel en ook praktische zaken, zoals nieuwe technieken voor loodgieters, elektriciens of andere technische beroepen.

Videolessen maken

Bij het maken van videolessen is het van belang om de les interessant te maken voor de doelgroep. Voor een interactieve video heb je een uitgewerkt script nodig en zullen er meedere scenes moeten worden opgenomen.

Bij interactieve video’s is goede timing tijdens het monteren van belang om de aandacht van de kijker vast te houden en ervoor te zorgen dat de verschillende opnames goed op elkaar aansluiten om het geheel nog duidelijker te maken.

Wil je meer weten over videolessen voor het onderwijs of bedrijfsleven? Neem dan vooral contact met ons op.

Bronnen:

https://pantherfile.uwm.edu/simonec/public/Motivation%20retention%20articles/Articles/choi_johnson.pdf

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *