Video voor interne communicatie: invloed op organisatiedoelen en imago

Interne communicatie is belangrijk voor allerlei zaken. Het is de basis van je imago, het beïnvloedt gedrag van je personeel, het kan veranderingen in je organisatie soepeler laten verlopen.

Interne communicatie voor je imago

Het imago wordt bepaald door gedrag, symboliek en communicatie van de organisatie. Interne communicatie is belangrijk om het gedrag van medewerkers in lijn te krijgen met het gewenste imago. Een belangrijke manier om het gewenste imago te bereiken is door kernwaarden van je bedrijf te communiceren en te laten zien. Personeel en medewerkers kunnen de kernwaarden alleen laten zien in hun gedrag, als ze op de hoogte zijn van de kernwaarden van een bedrijf.
Daarom kun je je kernwaarden laten zien door voorbeelden te geven van het gedrag dat daarbij hoort. Dit is vaak een duidelijker voorbeeld dan het gedrag of de kernwaarden in tekst te omschrijven. Beelden zeggen vaak meer dan 1000 woorden en dat geldt ook hier. Vooral bij nieuw personeel is een introductievideo hiervoor van belang.

Daarbij kunnen video’s ook een bijdrage leveren aan het saamhorigheidsgevoel bij alle leden in je organisatie (1).

Voor een grote onderneming maakten wij een video waarbij 700 personeelsleden werden geïnformeerd over 15 uiteenlopende projecten. Deze video werd vertoond tijdens een personeelsbijeenkomst en was een groot succes!


Intro video Cofely. Productie:Bedrijfsbeeld

Interne communicatie met video om doelen duidelijk te maken

Interne communicatie is niet alleen belangrijk voor het imago. Het is ook belangrijk voor het behalen van doelen. Vooral bij grote organisaties met meerdere managementlagen is het soms lastig om deze doelen concreet van de top naar de werkvloer te krijgen. Dit komt onder andere door de tussenkomst van managementlagen, managers die hun communicatietak onderschatten en doordat sommige medewerkers niet de hele dag toegang hebben tot intranet, bijvoorbeeld omdat ze op een heftruck werken (2).
Door een video te maken over de doelen en plaats waar de organisatie nu is kan de toplaag snel het personeel bereiken. De video kan namelijk ook getoond worden in bedrijfsruimtes waar personeel elkaar spreekt en nieuwtjes uitwisselt. In plaats van alleen op intranet. In de video kan ook gedragsverandering aangemoedigd worden om de organisatiedoelen te bereiken.

Met video gedrag van personeel verbeteren

Een groot obstakel voor gedragsverandering of –verbetering is het gevoel van het kunnen uitvoeren van bepaald gedrag. Veiligheid is bij veel organisaties van belang, zelfs als je alleen kantoorpersoneel hebt is het belangrijk dat spullen optillen, en oefeningen om stijfheid tegen te gaan worden uitgevoerd.
Om veiligheid op de werkvloer te promoten kun je een video laten maken die veilig en onveilig gedrag laat zien en vooral hoe eenvoudig het is om veilig gedrag uit te voeren. Het geloof in het kunnen uitvoeren van het gedrag wordt daarmee in een klap verhoogt.

Daarbij is een dergelijke video voor sommige beroepen begrijpelijker dan een tekst die gaat over de juiste manier om een pijp aan te sluiten of een naadloze lasnaad te zetten. Bovendien gaat de verwerking van een video sneller dan tekstverwerking en heb je geen last van individuele ontwikkelingsniveaus die de verwerking vertragen of juist versnellen.

Met video resultaten communiceren

Uit het onderzoek “Media preferences of digital natives’ internal communication: A pilot study” van Friedl en Verčič uit 2011 blijkt dat video voor interne communicatie vooral populair is bij het geven van een teampresentatie. Dus als je met een project bezig bent, of dit hebt afgesloten kun je de resultaten daarvan met een leuke video presenteren op het intranet zodat iedereen kan meegenieten van de output waaraan iedereen heeft meegewerkt.

 

Lijkt video jou ook een verbetering voor de interne communicatie van je organisatie? Laat het weten in een reactie.

Bronnen:
1. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0363811110001311
2. http://www.e-library.esut.edu.ng/uploads/pdf/2954631082-the-iabc-handbook-of-organizational-communication.pdf#page=237

 

Wil je meer op de hoogte worden gehouden op het gebied van videocommunicatie?

Schrijf je dan hieronder in en ontvang gratis het onderzoeksrapport van Invodo over het stijgen van online verkopen bij het gebruik van video.

Wil je direct een persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *