Een revolutie in de drone wereld!

drone_djimavicgoprokarma

Lees hier alles over de nieuwste drones:
de GoPro Karma drone en de DJI Mavic pro!

Een drone welke niet groter is dan een flesje water? Je automatisch kan volgen bij elke activiteit en op kan nemen in 4k resolutie? Precies 5 jaar geleden zette ik mijn eerste stappen op drone gebied. Ik was op zoek naar een systeem waar ik in de lucht dezelfde professionele kwaliteit video kon maken als met mijn normale camera’s. Het resultaat, een grote, technisch ingewikkelde hexakopter (6 armen) welke een fortuin koste, maar zeker goede video’s kon maken. Uniek voor die tijd.

Op zowel professioneel als consumenten gebied is de techniek de afgelopen 5 jaar sterk ontwikkeld. Sinds twee weken staat de drone wereld echter opnieuw op zijn kop. Namelijk de introductie van de GOPRO KARMA en de DJI MAVIC pro.

De GOPRO KARMA en DJI MAVIC pro. Twee nieuwe drones met ongekende mogelijkheden, superscherpe beelden, zeer compact, gericht op dagelijks gebruik en erg makkelijk te vliegen en dat alles voor een prijs vanaf ongeveer 800 euro.

Ik ben enthousiast. Er zijn zoveel voordelen, dat ik niet zo goed weet waar ik moet beginnen om te vertellen waarom ik zo enthousiast ben. De manier waarop de nieuwe drones vliegen, het gemak waarmee de drone kan worden bestuurd en welke kwaliteit qua beelden wordt behaald uit zon klein systeem is naar mijn idee revolutionair. Wellicht niet geschikt voor de professionele markt, maar het opent hiermee een compleet nieuwe markt voor mensen die graag een drone willen hebben maar dat eerst te ingewikkeld of te duur vonden. Doordat je de drone zo makkelijk mee kunt nemen, het vliegen makkelijker is dan ooit, blijft er enorm veel ruimte over voor creativiteit. En dat is waarschijnlijk het gene waar is het meest enthousiast van word. Beide drones bieden de gebruiker enorm veel creativiteit. Mooie beelden kunnen maken op elke plek van de wereld.

In dit blog wil ik kort beide drones introduceren en de voor en nadelen bespreken.

GOPRO KARMA

Na een half jaar uitstel presenteerde GoPro eindelijk hun Karma. De Karma drone is gemaakt voor de nieuwe GoPro hero 5 maar kan ook worden gebruikt met een GoPro 4. Wat meteen opvalt is dat de camera aan de voorkant hangt, de drone bijzonder compact is en ingeklapt kan worden zodat je hem makkelijk kan vervoeren in de bijgeleverde rugzak. In de rugzak zit ook de GoPro grip. Door de camera en stabilizer van de drone af te halen en te plaatsen in de GoPro grip kun je ook op de grond super stabiele beelden maken. De afstandsbediening wordt standaard meegeleverd. In de remote zit een beeldscherm ingebouwd en deze zal ook niet misstaan als nieuwe nintendo gameboy.

Mijn mening:
Wat een gaaf idee. Als snowboarder hoef ik alleen maar een rugzak mee te nemen waarmee ik met het grootste gemak mooie beelden maak en in samenwerking met de grip kan ik ook vanaf de grond stabiele beelden maken. Een uniek concept.

Hoe zit het met de camerakwaliteit? Je bent bij het Karma gebonden aan de GoPro hero. De eerste beelden zien er veelbelovend uit. Scherp, stabiel en filmen in 4K. Toch ben ik van mening dat een action camera, waarvoor de hero bedoeld, niet meteen geschikt is als drone camera. Het hebben van een GoPro is gaaf omdat je met de camera van dichtbij mooie beelden kunt maken van je activiteiten. Of de camera ook geschikt is om vanuit de lucht goede beelden te kunnen maken moet nog blijken.

Een gaaf detail om te vermelden is het feit dat je elke telefoon of tablet kunt omtoveren in een tweede remote. Dit betekent dat een tweede persoon kan meekijken met de beelden en zelfs op afstand de hoek van de camera kan bedienen. Een erg handige functie waarmee je nog betere beelden kunt maken zonder een tweede afstandsbediening aan te schaffen.

Het enige revolutionaire is echter alleen de form factor. GoPro heeft geen avoidance systeem welke obstakels ontwijkt. Daarnaast heeft het ook geen tracking features welke DJI wel toepast op hun drones. Met deze tracking features kun je jezelf laten volgen zonder de drone te besturen.

Pluspunten
Compleet pakket geleverd in een rugzak
Inclusief GoPro grip
Kwaliteit van GoPro
Geïntegreerd beeldscherm in afstandsbediening
Lange accuduur

Minpunten
De GoPro hero camera is niet inbegrepen in het pakket
Geen tracking features
Geen obstacle avoidance

DJI Mavic pro

Maar toen kwam DJI met groot nieuws. Nou ja eigenlijk heel klein nieuws. De DJI Mavic pro. Ook een inklapbare drone maar nog veel compacter en kleiner. De Mavic is ongelofelijk klein en licht waardoor je hem gemakkelijk overal mee naar toe kan nemen. Ondanks de grote van de drone zit het systeem vol slimme functies om de vliegervaring zo plezierig en veilig mogelijk te maken. Verschillend tracking modes laten je automatisch volgen en een obstacle avoidance systeem zorgt ervoor dat je drone nergens tegenaan vliegt.

Mijn mening:
Ik was sterk onder de indruk van de form factor van de drone. Er is goed nagedacht over hoe de drone in en uit elkaar klapt. In eerste instantie schrok ik ervan hoe klein deze drone daadwerkelijk is. Het maakte me ook meteen ongerust aangezien het formaat ook van invloed kan zijn op het vlieggedrag. DJI laat je echter op geen van deze vlakken zitten. In de verschillende reviews, die online zijn te zien, is duidelijk te zien dat het apparaat (ook in winderige condities) uitstekend vliegt. Ook de beeldkwaliteit is fantastisch, wat bijzonder is te noemen aangezien de lens van de camera niet groter is dan een knoop. De remote control is super klein waardoor je gehele kit zo klein is dat je sneller je drone meeneemt waardoor je makkelijker beelden maakt. Je hebt wel een telefoon nodig die je kunt gebruiken als videoscherm. De Mavic is wel wat duurder dan de GoPro, maar bij die prijs is de camera inbegrepen, die bij de GoPro niet wordt meegeleverd. DJI verslaat echter wel de GoPro als het gaat om intelligentie. Door het obstacle avoidance en de andere intelligente vliegfuncties geeft DJI de gebruiker veel vertrouwen waardoor vliegen kinderspel wordt en er meer ruimte is voor creativiteit in het maken van mooie beelden.

Pluspunten
Zeer makkelijk mee te nemen
Intelligente mogelijkheden
Ervaring van DJI
Obstacle avoidance
Lange accuduur
Kleine remote control
Minpunten
Mavic is duurder dan de Karma
Geen beeldscherm bij de remote

Conclusie
Wie had 5 jaar geleden bedacht dat je een drone kan meenemen in je rugzak en beelden kan maken van de meest bijzondere locaties in 4k? Je eigen persoonlijke drone? DJI en GoPro bieden nu die mogelijkheid. Ieder in zijn eigen form factor. Mijn voorkeur hierin gaat naar de DJI Mavic pro. De drone is simpelweg intelligenter, kleiner en maakt naar mijn idee betere beelden. DJI heeft daarnaast door zijn jarenlange ervaring veel intelligente features ingebouwd zoals obstacle avoidance en tracking opties wat de DJI completer maakt.
De GoPro grip is wel een hele gave bonus die je krijgt bij de aanschaf van een Karma, maar gelukkig is deze ook los te verkrijgen.

Beide drones zijn leverbaar vanaf eind oktober.
Benieuwd naar de regelgeving rondom drones?

Bekijk de informatie op deze websites:
https://www.drones.nl/wetgeving

Bekijk hier onder de onafhankelijke reviews van de drones voor meer informatie:


4 thoughts on “Een revolutie in de drone wereld!

    1. Wij hebben er overigens zelf ook 1 gekocht en zijn zeer onder de indruk van de vliegcapaciteiten. Qua camera voldoet hij niet aan onze professionele standaard, maar met de juiste instellingen komt er een aardig plaatje uit. Vooral ND filters zijn hierbij onmisbaar.

  1. Beiden hebben een prima kwaliteit en eigen sterke punten. Het vlieggemak en het feit dat je alles in 1 hebt, dus inclusief camera, geeft voor mij echter de doorslag bij mijn aankoop!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *