Live video streamen, wat zijn de mogelijkheden voor jouw bedrijf?

Live video wordt steeds populairder door apps zoals Meerkat en Periscope, maar nu ook Facebook live video bestaat ligt het wel erg binnen handbereik.  Welke mogelijkheden biedt dit voor jouw bedrijf? Er zijn allerlei voordelen aan het live video streamen wat betreft de betrokkenheid van de kijker en populariteit van de video. Het kan dus perfect zijn om je bedrijf er mee in de spotlight te zetten.

Live video maken

Een live video maken vergt planning en goede apparatuur. Sinds kort is het mogelijk een live video te streamen op Facebook met professionele apparatuur. Je kunt het ook nog steeds met je smartphone doen, maar om een goede video te maken blijft een goede planning noodzakelijk en is de kwaliteit van belang.

Voor het maken van een live video is het belangrijk om de volgende vragen te hebben beantwoord:

  • Wat laat ik zien met de video?
  • Wat ga ik vertellen op de video?
  • Op welke locatie wordt de video opgenomen en gestreamd?
  • Hoe weten mensen dat ik een live “uitzending” heb?
  • Op welk medium ga ik de video streamen?

Zoals je kunt merken zijn dit nogal wat vragen die beantwoord moeten worden. Voor de eerste twee vragen is het belangrijk om een goed script te hebben. Dit script moet daarbij goed in je geheugen zitten omdat de video al direct wordt uitgezonden. Fouten kunnen er niet uit worden geknipt. What you see is what you get. Daarom is het ook belangrijk om voor het maken van een live video de locatie die je wilt gebruiken te verkennen. Welke achtergrond heb je nodig? Hoe ga je een voorwerp goed in beeld brengen? Hoe is de belichting van dat voorwerp.

Zorg voor goed geluid. Als je dat voorwerp filmt en zelf nog iets zegt, ben je dan nog goed verstaanbaar? Test je verbinding. Ga van te voren al eens na je locatie toe en test de kwaliteit van de verbinding. Bij sommige apparatuur voor het live streamen kunnen bladeren aan bomen het signaal al verstoren.

Door deze voorbereidende stappen zorg je ervoor dat je video van kwaliteit is je publiek  alles duidelijk in beeld heeft.

Live video Facebook

Om een live video op Facebook te maken met professionele apparatuur moet je via publicatietools naar je videobibliotheek gaan. Vervolgens klik je rechtsboven in beeld op live video.

Je kunt de verbinding beveiligen als je dit wilt, maar het is niet verplicht. Daarna krijg je je server en stream URL. Die kun je 24 uur gebruiken voor je live uitzending. Je kunt van te voren net als bij een normale video een titel, belangrijke tags en een beschrijving aan de video geven.

Live video Youtube

Daarnaast is het ook mogelijk om video’s op YouTube live te streamen. Er zijn hiervoor meerdere mogelijkheden op YouTube en die bieden ook mogelijkheden voor meer kwaliteit.

Live video promoten

Tijdens een live video wil je natuurlijk wel dat je ook op dat moment kijkers hebt. Daarom is het belangrijk om ruim van te voren met je doelgroep te communiceren over de live video. Daarin geef je ook aan op welk medium men moet zijn tijdens de live video om alles mee te krijgen.

Als je bijvoorbeeld een Facebook live video maakt kun je op Facebook zelf een evenement hiervoor aanmaken en mensen uitnodigingen om naar het evenement, de video, te gaan. Je kunt dit natuurlijk ook doen voor een YouTube live video.

Live video op andere platformen

Als je geen gebruik wilt maken van social media voor je live video zijn er meerdere websites en applicaties die live video met de kwaliteit van een live televisie-uitzending bieden. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld een evenement live in beeld wilt brengen voor publiek dat niet aanwezig kan zijn.

Ook deze live streams kun je van te voren promoten om kijkers te genereren. Bij de meeste live video’s is het mogelijk op de opname op te slaan zodat mensen zelfs achteraf het evenement nog “live” kunnen ervaren.

Bedrijfsbeeld kan je helpen met het live streamen van belangrijke gebeurtenissen voor je bedrijf, zoals een evenement. Meer weten over de mogelijkheden? Neem vooral contact met ons op.

Wil je meer op de hoogte worden gehouden op het gebied van videocommunicatie?

Schrijf je dan hieronder in en ontvang wekelijks waardevolle tips over het effectief inzetten van videocommunicatie en ontvang gratis het onderzoeksrapport van Invodo over het stijgen van online verkopen bij het gebruik van video.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *