Hoe weet je of een instructievideo is begrepen?

Hoe weet je of een instructievideo is begrepen?

 

bedrijfsbeeldbannerproduct1a

Hoe weet je of iemand de boodschap heeft begrepen?

Het is van belang dat de video wordt bekeken door de juiste personen, oftewel de doelgroep. Ga vooral eerst een test doen met de video’s op de doelgroep. Je ontvangt feedback en deze feedback kun je vervolgens verwerken. Door een juiste feedback kom je te weten of de boodschap van de video is begrepen. Daarna zijn er diverse opties om er achter te komen of men de video heeft gezien en de inhoud heeft begrepen.

De video’s kun je laten zien tijdens een bijeenkomst, bijvoorbeeld  bij een toolboxmeeting. De video’s worden dan klassikaal bekeken en je kunt er direct vragen over stellen.

Een andere optie is de video’s te distribueren en na enige tijd een vragenlijst te sturen waarbij de kennis getoetst kan worden.

Beide opties zijn prima maar vergen wel discipline van de cursisten. Een betere optie is om vragen toe te voegen in de video. Op deze manier toets je de lesstof tijdens het bekijken van de video.  De zogenaamde interactieve video. In een van onze vorige blogs vertelden wij hier meer over.  Om het een en ander op te frissen hierbij een toelichting op het leren dankzij interactieve video.

De gebruiker start een video op de website, net zoals reguliere video’s. Op een bepaald moment pauzeert de video en verschijnt er een  vraag over de voorafgaande materie in de video.

Hoe minder fouten je maakt, hoe meer punten je scoort. De scoretelling wordt bijgehouden, statistische gegevens worden automatisch verzameld in een rapportage en een certificaat is mogelijk.

De beheerder van de interactieve video’s kan door middel van diverse statistieken beoordelen of de video’s zijn bekeken, door wie ze zijn bekeken, welke antwoorden er gegeven zijn en wat de scores  zijn.

Degene die de video’s heeft bekeken en de vragen heeft beantwoord krijgt ook inzage in zijn of haar scores.  Deze methode zorgt ervoor dat de inhoud goed wordt begrepen. Bovendien is het  nu mogelijk om ” op afstand”  te leren waardoor dure trainingsruimtes overbodig zijn.

Wil je meer weten over het opzetten van online videotrainingen, of een vrijblijvende indicatie aanvragen voor een investering in instructie videos voor uw bedrijf? Neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer op de hoogte worden gehouden op het gebied van videocommunicatie?

Schrijf je dan hieronder in en ontvang gratis het onderzoeksrapport van Invodo over het stijgen van online verkopen bij het gebruik van video.

Wil je direct een persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.

 

One thought on “Hoe weet je of een instructievideo is begrepen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *