Een goede cameraman is onmisbaar voor video

cameraman

Een goede cameraman met artistiek inzicht zorgt ervoor dat de beelden ook een verhaal vertellen. Voor het maken van een bedrijfsfilm, instructievideo en andere videoproducten is de camera operator een belangrijk onderdeel van de productie om tot een geweldig product te komen.

In dit blog gaan we in op het belang van een goede cameraman, ontwikkelingen op cameragebied en de betekenis van kwaliteit van video.

De cameraman blijft onmisbaar

Er is veel automatisering op het gebied van filmen, maar dit gaat vooral om surveillance en het opnemen van grote sportevenementen. Een voetbalveld kan bijvoorbeeld door een automatisch systeem worden gefilmd.

Maar zelfs bij deze automatische systemen is er vaak een operator de camera bediend. Uiteindelijk bepaalt de mens welke beelden echt interessant zijn voor het publiek. En uiteindelijk bepalen ervaring en skills van de cameraman de kwaliteit van de video.

Het kiezen van de juiste camera

Tegenwoordig zijn er tientallen, zo niet honderden, soorten camera’s om een shot mee te draaien. Het gaat om de juiste keuze voor het onderwerp en doelstelling van de video. 

Een duurdere camera hoeft nog niet te betekenen dat deze ook de beste is. Het draait allemaal om de doelstelling van het shot en het onderwerp. Voor het in beeld brengen van wijdse opgevingen, spectaculaire tracking shots van auto’s of personen is een drone een prachtige oplossing. Bij een actieve of sportieve video kan er juist weer gebruik gemaakt worden van een GO PRO camera die ergens op bevestigd kan worden. Voor Broadcast (televisie) zijn camera’s nodig die opnemen in het juiste format en eventueel kunnen communiceren met uitzendwagens en of regisseurs. Mobiliteit is ook erg belangrijk. Zo heb je niets aan een grote camera als je veel shots moet opnemen in beperkte ruimtes. In het algemeen kun je zeggen dat de perfecte camera de juiste balans vormt tussen kwaliteit, doelstelling en gebruiksvriendelijkheid.

Kwaliteit van video

Beschikking hebben over de juiste apparatuur zegt nog niets over de kwaliteit van de video. Naast de juiste beeldkwaliteit is het wel of niet behalen van de doelstelling van de video ook een belangrijke graadmeter voor kwaliteit.

Dus heb je niet een groot budget voor dure apparatuur maar heb je toch het publiek aan je gebonden en de doelstelling (boodschap van de video) behaald, dan is de kwaliteit van de video hoog.

Naast een goede camera en de juiste skills en ervaring kunnen statieven en andere accessoires het verschil maken. Stabiliteit in video’s is erg belangrijk. Daarom werken wij vaak met gimbals. (elektronisch gestabiliseerde camera’s)  In combinatie met een OXBOARD zorgt dit voor super stabiele beelden zoals te zien in deze video:

 

https://www.facebook.com/pg/bedrijfsbeeld/videos/?ref=page_internal

Het publiek als cameraman

Met de komst van de smartphone en de toenemende kwaliteit van hun camera’s is er ook steeds vaker de mogelijkheid het publiek als cameraman in te zetten. Dit is erg interessant bij het maken van video’s van een evenement omdat je de beelden die bezoekers hebben gemaakt kunt afwisselen met de beelden die een professionele cameraman heeft gemaakt.
Op deze manier ervaart de kijker het evenement vanuit de persoon zelf wat kan zorgen voor extra intensiteit.

Hierdoor kun je de betrokkenheid van de bezoekers en de kijkers extra verhogen zonder dat je de kwaliteit in de video verliest.

Daarbij kunnen de video’s al tijdens het evenement op schermen vertoond worden. Hierdoor komen de ervaringen van de bezoekers duidelijk naar voren en het kan mensen inspireren om bepaalde dingen op het evenement te doen, zoals het bezoek aan een stand of attractie.
Uit wetenschappelijk onderzoek (1) blijkt dat als er duidelijke communicatie over hoe deze video’s moeten worden geüpload mensen dit erg aantrekkelijk vinden om aan mee te werken.

Wil je meer weten over keuze in camera’s, het laten maken van video’s en co-creatie tussen bezoeker en event-registratie? Neem dan vooral contact met ons op. 

Bronnen:
1 http://link.springer.com/article/10.1007/s11042-016-4257-6

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *