Filmen met een Drone: Tips en regels

Onbegrenste mogelijkheden

Het filmen met een drone geeft fantastische mogelijkheden en levert uniek beeldmateriaal op.
Wij hebben zelf veel ervaring opgedaan in het vliegen met drones. Graag willen we in dit artikel onze kennis en ervaringen met jullie delen.

Professionele productiebedrijven zetten steeds vaker dronebeelden in bij zakelijke films, maar het filmen met drones is tegenwoordig ook erg populair voor hobbyisten.
Vooral drone beelden van natuur in combinatie met prachtige weersomstandigheden geven verbluffende resultaten:

Drone en regelgeving

We merken dat voor veel mensen er tegenwoordig veel onduidelijkheden zijn omtrendt het vliegen met drones en dat is jammer, omdat het filmen met een drone unieke mogelijkheden biedt. Door onduidelijke en onlogische regelgeving is er voor veel bedrijven een niet werkbare situatie ontstaan en dat is zonde voor de gehele sector.

Ook voor hobbyisten zijn er nog veel onduidelijkheden. Door het gemak waarmee tegenwoordig bij elke webshop een drone kan worden gekocht, lijkt het alsof de mogelijkheden onbegrensd zijn en iedereen meteen kan beginnen met filmen en overal zijn drone op mag laten stijgen. Dit is echter niet het geval.

Hobbyisten creëren, bedoeld of onbedoeld, vaak gevaarlijke situaties. Meestal door gebrek aan kennis of door onverstandig gebruik.

In dit artikel willen we graag duidelijk maken welke regels er op dit moment zijn. Voor professionals en beroepsvliegers. We laten zien wat er fout gaat, maar we geven ook tips hoe je bij juist gebruik prachtige beelden kunt maken.

Bekijk in onderstaand filmpje een aantal voorbeelden wat er fout kan gaan.

 

De regelgeving De regelgeving wordt op dit moment verdeeld onder twee groepen. Het hobbymatig vliegen en het beroepsmatig vliegen.

Hobbymatig vliegen

Bij het hobbymatig gebruik van drones geldt de volgende wetgeving:

 • Vlieg alleen overdag
 • Houd de drone altijd in het zicht
 • Vlieg nooit hoger dan 120 meter
 • Leer je drone kennen
 • Vlieg nooit boven bebouwing, wegen en mensen
 • Vlieg nooit in No Fly Zones zoals rondom vliegvelden
 • Geef altijd voorrang aan ander vliegverkeer
 • Vlieg nooit tegen betaling of voor zakelijke doeleinden
 • Respecteer andermans privacy en rust
 • Gebruik je verstand

Zoals de laatste regel ook aangeeft gebruik vooral het gezonde verstand en breng andere mensen niet bewust, of onbewust in gevaar. Voelt de situatie niet veilig of vertrouw je iets niet in de techniek. Stop dan met vliegen en probeer de situatie op te lossen. Ook het falen van de techniek is vaak een oorzaak van een gevaarlijke situatie. Volledig vetrouwen op GPS of andere sensoren zijn een belangrijke oorzaak hiervan.
De dronetechniek is pas net nieuw en nog niet doorontwikkeld. Verstandig is dus om technisch falen zoveel mogelijk uit te sluiten en in staat te kunnen zijn om het kunnen te beheersen mocht het voorkomen. Wees voorbereid op uitval van deze ondersteunende functies en oefen in ‘manual mode’ om situaties weer onder controle te krijgen mocht een van deze functies uitvallen.

Beroepsmatig vliegen

Met beroepsmatig of zakelijk gebruik van drones wordt het gebruik met een economisch of bedrijfsmatig oogmerk bedoeld. Dit is dus niet niet alleen het geval bij het filmen voor een opdrachtgever, maar ook het plaatsen van materiaal op internet om advertentieinkomsten te genereren valt onder commercieel gebruik.

De regelgeving voor beroepsmatig gebruik zit ingewikkeld in elkaar. Kort gezegd komt het er op neer dat je als bedrijf een ROC (RPAS operator certificate) kunt krijgen om beroepsmatig te vliegen met drones. Om dit certificaat te verkrijgen dient men de volgende papieren te overleggen.

 • Een vliegbrevet voor de drone piloot.
 • Een bewijs van luchtwaardigheid (BvL) voor de drone.
 • Een goedgekeurde operations manual.

Na het verkrijgen van een ROC ben je ook al beroepsgebruiker nog steeds verbonden aan specifieke regelgeving:

 • Naast de dronepiloot is ook altijd een waarnemer aanwezig
 • Vlieg alleen in daglicht
 • Houd de drone altijd in het zicht (maximaal 500 meter van piloot of waarnemer)
 • Vlieg maximaal 120 meter hoog
 • Blijf op minimaal 150 meter horizontale afstand van:
 1. Mensenmenigten
 2. Aaneengesloten bebouwing
 3. Wegen van waar 80 km/u of sneller mag worden gereden.
 • Blijf op minimaal 50 meter horizontale afstand van
 1. Industrie en havengebieden
 2. Vaartuigen en voertuigen
 3. Kunstwerken en spoorlijnen
 • Verwijd CTR’s, gecontrolleerde luchtvaart zones. Blijf minimaal 15km uit de buurt van vliegvelden en luchthavens

Als je niet aan deze regels voldoet kan je drone in beslag worden genomen, kun je een boete krijgen en zelfs een gevangenisstraf is niet ondenkbaar. Maar net zo belangrijk, je bent niet verzekerd.  Je mag rustig de conclusie trekken dat het je niet makkelijk wordt gemaakt in Nederland om beroepsmatig te mogen vliegen met een drone. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kosten die komen kijken bij het halen van een ROC.

Regelgeving moet er zijn, maar wij hopen dat er in de toekomst regelgeving wordt gevormd welke makkelijker toegangbaar is.

Het filmen met de drone

Als je dan aan alle regelgeving voldoet kun je eindelijk gaan doen wat je wilt doen, namelijk prachtige beelden maken die kunnen inspireren, verwonderen en die een plek in het geheugen van de kijker kunnen krijgen.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het… juist ja. Zorg voor opgeladen accus’s, goed afgestelde camera’s en een duidelijk vluchtplan. Maak een korte testvlucht op lage hoogte en controleer alle functies van de drone.

Houd het weer in de gaten

Nederland is een land waar de wind vrij spel heeft. Een drone is licht en kan daarom bij veel wind voor gevaarlijke situaties zorgen. Door het weerbericht goed in de gaten te houden kun je tijd vrijhouden op de dagen waarop je verwacht dat het windstil is.

Het perfecte tijdstip

Omdat belichting met een drone puur natuur is en jij het mooiste licht wilt hebben tijdens je opnames is het belangrijk het perfecte tijdstip te vinden voor jouw shoot. Een ondergaande en opkomende zon geeft vaak een warmte af waar de meeste cameramannen gek op zijn, maar dit duurt niet de hele dag en dus moet je alles klaar hebben staan voor dat tijdstip.

Stabiliseer het shot

Zorg voor goede stabilisatie. Drones zijn te verkrijgen in alle soorten en maten. Maar een goede gimbal met de juiste stabilisatie is een must. Zo voorkom je tegenvallende resultaten. Het beeld was toch niet zo strak als je hoopte of de drone had toch nog last van de wind. Met speciale software kun je de beelden nog achteraf stabiliseren, maar dit gaat altijd ten koste van de kwaliteit.

Product beleving met een drone

Activiteiten zoals fietsen, schaatsen, dansen, hardlopen, paardrijden eigenlijk alles waar beweging in zit kun je goed in beeld brengen met een drone. De drone beelden geven een extra dimensie aan de beleving van de kijker. Welke autoreclame heeft nu geen beeld van boven? Welke dansfilm heeft geen birds eye view? De sfeer en elegantie van een evenement kan met een shot van boven goed in beeld worden gebracht en met de drone heb je daar geen helikopter met piloot, cameraman en extra veiligheidsmaatregelen meer voor nodig.

Wil je weten of drone opnames ook een toegevoegde waarde kunnen zijn voor jouw bedrijfsfilm? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

NOTE: Wij hebben ons best gedaan om met onze kennis in dit artikel de juiste informatie over te brengen op jullie. Omdat de regelgeving constant onderhevig is aan verandering, zijn wij niet verantwoordelijk voor onjuistheden in dit artikel.

Lees de informatie op onderstaande links rustig door voor meer informatie:

https://www.ilent.nl/onderwerpen/transport/luchtvaart/dronevliegers/

http://www.veiligvliegen.nl/regelgeving

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drone/inhoud/veiligheid-drones

http://www.dronewatch.nl/wet-en-regelgeving/

http://www.rijksoverheid.nl/drones

 

Wil je meer op de hoogte worden gehouden op het gebied van videocommunicatie?

Schrijf je dan hieronder in en ontvang gratis het onderzoeksrapport van Invodo over het stijgen van online verkopen bij het gebruik van video.

Wil je direct een persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.

One thought on “Filmen met een Drone: Tips en regels

 1. De regel- en wetgeving maakt het erg moeilijk soms om lekker te vliegen en die perfecte beelden te schieten die je graag zou willen. Neem het filmpje van een dronebestuurder die de domtoren had gefilmd, nou dit filmpje was viral gegaan en kreeg daar toen de grootste problemen mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *