Is Explainervideo een trend of een hype?

explainervideo

Explainervideo lijkt een nieuwe trend te worden.

Vooral Amerikaanse digitale uitgevers als VoxBuzzFeed en Mental Floss hebben het gebruik van zogenoemde explainers ontdekt. Het is geen verrassing dat steeds meer uitgevers overstappen op het format video en niet alleen vanwege de hoge advertentie inkomsten. Gebruikers ervaren een hoge aantrekkingskracht van explainer video’s, die worden gekenmerkt door een snelle montage, creatieve vorm en doordat ze informatie distilleren en de context rond een onderwerp snel bepalen.

Hapklare brokken

Melissa Bell, executive editor bij Vox.com: ‘Mensen hebben in de rij bij de Starbucks maar één minuut de tijd om bijvoorbeeld de situatie omtrent Ferguson te begrijpen.

Explainer video’s maken het mogelijk dat ook deze mensen op een effectieve manier geïnformeerd kunnen worden.’

Goedkoop in productie

Daarnaast zijn explainer video’s goedkoop in productie, zijn ze niet medium afhankelijk en scoren ze goed. Bell: ‘Natuurlijk betekent een groter budget meer creatieve mogelijkheden. Maar voor een explainer is geen groot productieteam nodig.’ De kracht van een explainer zit dan ook in een goed script, een sympathieke gastheer en snelle editing skills.

Bedrijfsjournaal

Wij maken voor diverse bedrijven korte en bondige bedrijfsjournaals met daarin korte items. De items kun je zien als losse  “explainer”  video’s die onderling worden verbonden door een presentator. Een voorbeeld is het CASOS journaal.  CASOS is een opgericht door vijftig contractors van de NAM. Het doel is kennis delen op het gebied van veiligheid.

Per kwartaal maakt Bedrijfsbeeld een journaal waarbij diverse onderwerpen kort worden behandeld. Het gehele journaal wordt getoond aan 150 directieleden en binnen minder dan 15 minuten wordt op een aantrekkelijke wijze informatie gedeeld. Voorheen werden dit soort presentaties op papier verzonden met als gevolg dat er nauwelijks iets van bleef hangen. Alle onderwerpen worden ook als losse items beschikbaar gesteld en gebruikt om specifieke onderwerpen bij een doelgroep onder de aandacht te brengen.

Bekijk hier een voorbeeld van het onlangs gepubliceerde CASOS Journaal

Deze vorm van communicatie wordt door de doelgroep becijfert met een 8,5. Een bewijs dat deze vorm van communicatie vele malen beter en effectiever is dan ellenlange powerpoint presentaties of geschreven tekst. Dankzij een effectief format ben je in staat met een relatief kleine redacties iets moois neer te zetten en een grote doelgroep te bereiken.

Bron: Adformatie en Bedrijfsbeeld

Wil je meer weten over de voordelen van videocommunicatie?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en ontvang  gratis  het onderzoeksrapport van Invodo over het stijgen van online verkopen bij het gebruik van video.

Wil je direct een persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *