Emotie en beleving toepassen in video

emotieIedereen herkent het wel. Je ziet een fragment op tv of op internet wat een bepaalde emotie bij je oproept. Soms is het grappig, soms is het verdrietig of het maakt je boos. Hoe kan het dat beeld in combinatie met geluid zoveel emotie kan overbrengen, hoe breng je emotie over door middel van een video en hoe kun je emoties inzetten om je video tot een succes te maken.

 

Beleving

Het komt allemaal neer op beleving. Het woordenboek omschrijft beleving als: een manier waarop je iets ervaart of interpreteert.

Iemand kan een sterke beleving hebben bij het kijken van een video. Dit kan komen door dat degene zich bijvoorbeeld identificeert met mensen die in de video voorkomen. Of dat in de video een bepaald onderwerp ter sprake komt wat de kijker erg interesseert. Deze beleving kan vervolgens leiden tot een bepaalde emotie. Muziek kan een sterke factor zijn in de versterking van deze beleving.

Less is more

Er is 1 nadeel aan video in combinatie met emotie. Het valt wel te sturen, maar je kunt mensen nooit dwingen om de emotie te laten voelen. Oftewel het onderwerp moet wel sterk genoeg zijn wil het de mensen kunnen bereiken. Emotie kun je ook niet overdrijven. Oftewel, leg het er niet te dik bovenop. Maakt het niet dramatischer dan het is werkelijkheid is. Probeer het puur te houden en kies een sterk onderwerp. Het publiek kijkt hier dwars door heen, wat uiteindelijk averechts werkt. Emotie is ook niet in te zetten bij elke video, het onderwerp moet zich er simpelweg voor lenen. Met de juiste finetuning kun je de juiste snaar raken bij je publiek met als gevolg een succesvolle video.

Fiets voor een huis

De beleving en daarmee ook de emotie, hangt dus sterk af van het onderwerp van je video. Inmiddels produceren wij al drie jaar de aftermovie van het evenement Fiets voor een huis. 400 mensen beklimmen de Galibier op de fiets of lopend, en zamelen daarmee geld in voor kansarme gezinnen in Bangladesh. Voor ons is de uitdaging op dat moment om de beleving van de deelnemers vast te leggen op onze camera’s en deze vervolgens via de aftermovie opnieuw naar voren te brengen. Door visuele effecten en muziek versterken we deze beleving. De film werd door ons op dezelfde dag gemonteerd en savonds vertoond in de centrale tent, waardoor de beleving van de deelnemers nog vers in het geheugen stond.

Bekijk hier de Aftermovie van Fiets voor een huis 2015:


PRODUCTIE: BEDRIJFSBEELD

Beleving en video zakelijk inzetten.

Video is een prachtig middel om een bepaalde beleving over te brengen. Bijvoorbeeld de sfeer van een bedrijf. Wil je graag zakelijk overkomen of juist heel losjes. Vrolijk of serieus. Door middel van video kun je de beleving rondom een nieuw product of dienst op een originele manier weergeven en daarmee je imago van je product of merk enorm versterken. Vele grote bedrijven hebben hier in het verleden dankbaar gebruik gemaakt.

Bekijk hieronder hoe KLM handig gebruik maakt van video en emotie om hun imago een flinke boost te geven.

Voorbeeld video KLM:

 

Wil je meer op de hoogte worden gehouden op het gebied van videocommunicatie?

Schrijf je dan hieronder in en ontvang gratis het onderzoeksrapport van Invodo over het stijgen van online verkopen bij het gebruik van video.

Wil je direct een persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *