De kracht van een goede videomontage

De montage. Een essentieel onderdeel van het productieproces van een film.

Vaak hoor ik van klanten, als we op locatie zijn voor opnamen, de opmerking: ‘’Jullie moeten vast ook nog veel knippen en plakken.’’ Meestal beantwoord ik deze vraag ook met ja. Dit omdat we allebei hetzelfde bedoelen. Namelijk het samenstellen van de verschillende beelden die we tijdens een opname hebben gemaakt tot het eind product. Toch wil ik als producer bij Bedrijfsbeeld uitleggen wat wij precies verstaan onder knippen en plakken en wat een krachtige montage kan betekenen voor het laten slagen van een videoproductie.

Zoals ik het zie bestaat het productie proces van een video uit twee kanten. Een theoretische kant en een praktische kant. Aan de theoretische kant wordt door de klant en producer heel goed nagedacht over het communicatiedoel van de video.

Welke doelgroep wil je bereiken, welke boodschap wil je overbrengen en op welke manier wil je dit bereiken.

Daarnaast heb je de praktische kant van een productieproces die meestal wordt ingevuld door de producer. Waar worden de opnamen gemaakt, uit welke onderdelen bestaat de film, welke camera wordt ingezet en op welke manier wordt de montage ingevuld. Je kunt dus concluderen dat het slagen van het communicatiedoel zeer afhankelijk is van de manier waarop de praktische kant wordt ingevuld.

Er zijn verschillende elementen in een montage die je kunt toevoegen en aanpassen om je communicatiedoel te bereiken. Bijvoorbeeld de audio van een film. Muziek kan een beladen onderwerp meer benadrukken of kan ervoor zorgen dat een bepaalde emotie wordt weergegeven. De snelheid, afwisseling van beelden, kan worden gebruikt om de aandacht van de kijker niet te verliezen (snelle afwisseling), of juist om de waarde van een shot te benadrukken (langzamere afwisseling). Een Voice-over kan er voor zorgen dat er instructies worden gegeven, punten worden samengevat of verslag doen.

Door middel van animaties kan iets op een creatieve manier worden uitgelegd of weergegeven worden. En door het gebruik van visuals (logo’s vormgeving e.d.) kan de branding van een video worden verstevigd en herkenbaarheid worden vergroot.

Uiteraard wordt het succes van bovenstaande vergroot door het gebruik van de juiste apparatuur, software en faciliteiten.

Maar wat maakt een montage precies professioneel en hoe kan een montage ervoor zorgen dat de productie ook van waarde is voor de opdrachtgever? Dit komt naar voren in de samenstelling en invulling van bovenstaande onderdelen. In hoeverre is de producer in staat alle onderdelen samen te stellen tot de ultieme mix? Een ultieme mix die ervoor zorgt dat aan het einde van de het montageproces een film gerealiseerd is die potentie heeft de doelgroep te bereiken en de juiste boodschap weet over te brengen, oftewel, een videoproductie waarmee het communicatiedoel bereikt is.

In een volgend blog meer over het bepalen van een communicatie doel.

Jetze van der Veen, Producer bij Bedrijfsbeeld

 

Wil je meer weten over de voordelen van videocommunicatie?

Schrijf je dan hieronder in en ontvang naast wekelijke tips over videocommunicatie het gratis onderzoeksrapport van Invodo over het stijgen van online verkopen bij het gebruik van video.

Wil je direct een persoonlijk advies? Of wil je een videoproductie laten maken? Neem dan contact met ons op.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *