De 5 meeste fouten in video montage

5-meeste-fouten-video-montage

Als je begint met video marketing kan de verleiding groot zijn om alles zelf te doen. Wellicht wil je zelf ook de video montage oppakken en heb je het idee dat de gratis middelen die Apple en Windows daarvoor bieden voldoende zijn.

De meeste vloggers gebruiken deze gratis middelen. Een vlog of bedrijfsvideo is van levensbelang voor je online marketing en daarom wil je het juist goed doen.

Toch kan een verkeerd gemonteerde video je juist klanten kosten in plaats van klanten opleveren. Door fouten in de video montage kunnen kijkers afhaken nog voor het moment waarin je ze oproept om je product aan te schaffen of om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief.

Daarom heb ik in dit blog de belangrijkste fouten die ondernemers maken met videomontage op een rij gezet zodat jij kunt voorkomen dat je die fouten maakt.

Fout 1: Ongelijk geluid

Als je meerdere shots hebt opgenomen kan dit ervoor zorgen dat je last krijgt van ongelijk geluid. Dit komt bijvoorbeeld doordat de microfoon niet bij elk shot op dezelfde afstand van de persoon die praat staat.

Een andere reden voor ongelijk geluid is bijvoorbeeld het toevoegen van een voice-over na een persoon die juist in beeld iets vertelt.

Bij de meeste gratis middelen is het niet mogelijk om het geluidsniveau aan te passen, maar bij professionele programma’s zoals Adobe premiere pro is dit wel mogelijk.

Je kunt dit dus voorkomen door een professioneel programma aan te schaffen of door de microfoons bij elke opname op dezelfde afstand te plaatsen.

Fout 2: Te veel creativiteit bij de overgangen

Als je begint met monteren wil je wellicht ook dat de overgang van het ene shot naar het andere shot leuk worden. Er zijn dan veel manieren om de overgang creatief te maken, zoals het beeld alsof er een bladzijde wordt omgeslagen.

Of alsof er een wolk confetti over het scherm raast.

Dit is heel leuk als je bezig bent met het monteren, maar kan juist rommelig overkomen in het eindresultaat. Omdat je er tijdens het monteren al gewend aan bent geraakt kun je dit tijdens de laatste kijksessie ter goedkeuring juist over het hoofd zien.

Een harde knip kan soms ook weer onprettig aan de ogen zijn, maar is vaak wel beter dan de hysterie.

Met professionele montage programma’s is het mogelijk om een zachte knip, met een minimale overgang te monteren die prettig voor de kijker is.

Fout 3: Geen snelheid in de video

Herken je dat, dat je soms een video gewoon veel te lang vindt? Er wordt teveel aandacht besteed aan onbelangrijke processen? Een video die voor je gevoel heel traag gaat kan veroorzaakt zijn door de verkeerde montage.

De focus van de video moet zijn dat hij aantrekkelijk is voor de kijker.

De focus hoeft dus niet altijd te betekenen dat je jouw product of dienst tot in detail uitlegt.

Afhankelijk van het doel dat je met de video hebt, zoals het aantrekken van kijkers op social media, of mensen die al echt geïnteresseerd zijn is het van belang om de video sneller of langzamer te maken.

Ook is het vervelend als de video telkens een verschillende snelheid heeft.

Het is daarom belangrijk om delen uit de video te schrappen die er niet toe doen. Als ze niet het doel van de video versterken kun je dat deel eruit halen.

Fout 4: Alles in 1 take

Als je geen montage programma’s hebt kan het aantrekkelijk zijn om je hele video in 1 take op te nemen om gewoon niet aan de montage te doen.

Het nadeel van alles in 1 take doen is dat er weinig ruimte is om belangrijke voorwerpen duidelijker in beeld te brengen.

Daarbij heb je het nadeel dat je geen snelheid in de video krijgt. Hierdoor is het lastig om overbodige informatie achteraf te schrappen.

Ook met de gratis middelen is het vaak mogelijk om delen te knippen en te verwijderen.

Fout 5: Beetje knippen en plakken

Het monteren van de video wordt onderschat. Heel vaak wordt monteren knippen en plakken genoemd, maar de tijd die erin zit wordt onderschat. Het monteren van 1 minuut kan in sommige gevallen meerdere dagen in beslag nemen.

Dat betekent dat je voor een video monteren zomaar een heel dagdeel bezig kunt zijn. Doe je dit ook nog eens met de verkeerde programma’s dan kun je een hele dag kwijt zijn aan monteren.

Hierdoor kun je geen aandacht besteden aan andere onderdelen van je werk die belangrijk zijn voor het behalen van omzet en klanttevredenheid.

De oplossing is om het monteren aan een professional over te laten. Je levert de beelden aan en het script dat je in je hoofd had en kunt dan gewoon verder met belangrijkere dingen.

Waarschijnlijk is de professional er ook nog sneller mee klaar ook, en alle voorgaande fouten worden voorkomen.

Wil je meer weten over het laten maken van een video? Neem dan vooral contact met ons op.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *